De First Aliied Airborne Army Command was een geallieerde formatie die op 2 augustus 1944 werd gevormd op bevel van generaal Dwight D. Eisenhower, de opperste geallieerde bevelhebber van de geallieerde expeditie-eenheid. De formatie maakte deel uit van de geallieerde expeditie en bestuurde alle geallieerde luchtlandingstroepen in West-Europa van augustus 1944 tot mei 1945.

Deze omvatten het US IX Troop Carrier Command, het US XVIII Airborne Corps, dat de 17e, 82e en 101e Airborne Divisions bestuurde en een aantal onafhankelijke luchtlandingseenheden, alle Britse luchtlandingstroepen inclusief de 1e en 6e Airborne Divisies plus de Poolse 1st Parachute Brigade.

Vanaf de oprichting tot het einde van de Tweede Wereldoorlog droeg de formatie de geallieerde luchtlandingsstrijders op die deelnamen aan de geallieerde opmars door Noordwest-Europa, inclusief operatie Market-Garden in september 1944, en het Duitse tegenoffensief afreageerde tijdens de slag om de Ardennen tussen december 1944 en januari 1945, en operatie Varsity in maart 1945. De formatie werd vervolgens officieel gedeactiveerd op 20 mei 1945, waarbij de Britse eenheden onder zijn bevel terugkeerden naar het Verenigd Koninkrijk en de Amerikaanse eenheden werden omgedoopt tot First Luchtlandingsleger en het bevel over de Amerikaanse bezettingssfeer in Berlijn overnemen.

De badge of logo van de First Allied Airborne Army was deze onderstaande.

1stAAArmy

De bestuurders of commanden waren;

 Lewis H. Brereton

Lieutenant-General Lewis Brereton

Sir Richard Gale in Normandy June 1944

General Sir Richard Nelson "Windy" Gale

Klik hier voor een overzicht van alle eenheden die vielen onder deze "nieuwe" organisatie.

 

HQ FAAAC
Value Peace and Respect History
Our website is protected by DMC Firewall!